Sveitsisk arkitektforening i Drammen

Viste sveitsisk arkitektforening rundt i Drammen

I slutten av juni var den sveitsiske arkitektforeningen på studietur til Norge og var blant annet i Drammen. Her ble de tatt imot av DRMA og Drammen kommune eiendomsutvikling AS (DKEU). 

I Drammen fikk de 17 arkitektene fra «Bund Schweizer Architekten», den sveitsiske arkitektforeningen, en presentasjon om byen helt tilbake til 1811, da Strømsø og Bragernes ble slått sammen og byen fikk navnet Drammen.  

– De ønsket å komme til Drammen for å se et godt eksempel på stedsutvikling. Derfor snakket vi blant annet om utfordringer og muligheter ved at byen er delt i to sider. En annen ting som ble nevnt, er hvordan man skaper liv i små byer med lite folk, sier Mounia Fadouach, prosjektsjef i DKEU.

Ikoniske arkitekter

De sveitsiske besøkende fikk også se byens ikoniske bygg. Byggene er fra ulike epoker og  har en historie i byen. Spesielt ble byggene til arkitektene Bjarne Thinn Syvertsen og Nilsen og Grenager trukket frem. 

Nilsen og Grenager har blant annet tegnet Skogerbygget og Globusgården, mens Bjarne Thinn Syvertsen står bak blant annet Rostockgården på Bragernes og Wernergården i Tollbugata. Alt dette, og mye mer, fikk de både se og få et bedre innblikk i på vandringen i Drammen. 

– Det var veldig hyggelig at vi sammen kunne bidra til sveitserne fikk åpnet øynene for byen vår, sier Petter Grimm, arkitekt og en av gründerne av DRMA. 

Solveig Bergstrøm fra DRMA snakket om Drammens kulturarv og om innsatsen som er gjort, og fortsatt jobbes med, på Strømsø, for å kunne bruke det offentlige rommet til sitteplasser, lek og samling. 

Til slutt var de på Tangenkaia, der de delte noen tanker om hvordan man gradvis bygger omdømme for et nytt sted ved å tilrettelegge for et variert tilbud som både går på rekreasjon, mat, handel og andre ting.

Dette var byvandringen den sveitsiske arkitektforeningen, DKEU og DRMA var på i Drammen.

Nytt blikk på byen

Mounia synes det var spennende å ha besøk av den sveitsiske arkitektforeningen. Når man er på en slik runde sammen med noen som ser byen for første gang, får man et nytt blikk på byen. 

– Vi må åpne opp for input for andre slik at vi kan få nye perspektiver på byen. Drammen er spredt, og vi må tenke på byen som en helhet, ikke bydel for bydel, sier Mounia. 

Nye og spennende byrom

Karianne Christensen er norsk arkitekt i Sveits, og hjalp til med å arrangere turen. De var i Norge flere dager, og var storfornøyde etter besøket. Selv om Karianne nå bor i Sveits, er hun født og oppvokst i Tønsberg og har fulgt utviklingen i Drammen på avstand. 

– Byutvikling er interessant, og det som har skjedd i Drammen de siste årene er virkelig spennende. Ved å bringe byen tilbake til elva, og omvendt, har det oppstått nye og spennende byrom med en helt ny kvalitet. Omsetningen av en masterplan med så lang tidsakse er imponerende, sier Karianne. 

Noe av det som pekte seg ut da de var på vandring i Drammen, var opplevelsen av bruforbindelsen og strukturene som oppstår rundt byaksen som binder byen sammen og «lever». 

– Kontakten med Mounia via Bjørn i DKEU viste seg å være et sant lykketreff. Mottakelsen hos DRMA var veldig inspirerende og hyggelig. Mounia, Petter og Solveig hadde lagt opp et supert program. Vi ble møtt med kaffe og bakervarer, før en meget godt forberedt, og underholdende, presentasjon ga opptakten til en spennende byvandring, sier Karianne. 

Meld deg på nyhetsbrevet vårt hvis du ønsker å få relevante artikler om Eidra, prosjektene våre og bransjen i innboksen din.

Det er ingen som liker spam, det gjør ikke vi heller. Vi vil kun sende e-post som er relevant til vårt nyhetsbrev og du kan når som helst melde deg av.