Einar Amundsen, prosjektsjef i Profier

Skal vise at det var riktig å satse på Konnerud

Einar Amundsen er prosjektsjef for flere av Profier sine prosjekter. Et av disse er Konnerudparken, som Profier og DKEU bygger sammen. 

Da Drammen kommune eiendomsutvikling AS (DKEU) i 2019 søkte i markedet etter partner til Konnerudparken, var det til slutt Profier som trakk det lengste strået. Nå er byggingen av Konnerudparken godt i gang, og forventet overtakelse av de første leilighetene er i andre kvartal 2024. Det er Einar S. Amundsen i Profier som er prosjektleder for dette prosjektet. 

– På Konnerud har det ikke blitt bygget leiligheter på godt og vel 20 år. Det er veldig bra at Drammen kommune bestemte seg for å satse på bydelen og lage et ordentlig bydelssentrum på Konnerud. Vår ambisjon er å bevise at dette var en riktig satsning. Når prosjektene står ferdig vil folk se at dette var riktig å gjøre, og at Konnerud trenger disse leilighetene, sier Einar.

Konnerudparken skal bli et prosjekt som både er pent å se på og godt å bo i. Mange av de som har kjøpt leilighetene her, flytter fra en enebolig på Konnerud. Derfor er det lagt vekt på gode uteplasser, gasspeis, varmepumpe med vannbåren gulvvarme, vaskeplass for biler, smørebod for ski og sykkelverksted, slik at man skal få et løft når man flytter fra eneboligen.

– Det er mange kvaliteter i dette prosjektet som er over normal standard i nye leiligheter, sier Einar.

Profiers prosjekter legger til grunn en miljøambisjon som bygger på FNs bærekraftsmål og som stiller krav til blant annet klimagassutslipp, innemiljø og materialbruk.

– Byggingen av Konnerudparken gir et utslipp av klimagasser på ca. 700 kgCO2e/BTA mens referanseverdien eller bransjenivået er 1.150 kgCO2e/BTA, det er 40 prosent lavere utslipp. Klimaregnskapet til Konnerudparken kommer derfor godt ut i forhold til referanseverdier for leilighetsprosjekter, sier han.

Mange baller i luften

Etter å ha jobbet som prosjektleder i Profier i ti år, og i andre eiendomsutviklere i mange år før det, har han fått god erfaring. Han trekker frem en ting som mange ikke tenker på når det kommer til eiendomsutviklere.

– Når et prosjekt planlegges, tar utvikleren rollen til de fremtidige beboerne og ivaretar deres interesser. Folk er opptatt av sentral beliggenhet, sol, utsikt, gode planløsninger og gode uteplasser. Vi er opptatt av dette for at det skal bli et sted med best mulig bomiljø, men det betyr også lange demokratiske prosesser hvor naboer og myndigheter skal si sitt. Det kan være alt fra høyder på byggene, grøntområder, atkomstveier, siktlinjer til detaljer som plassering av renovasjon og så videre, sier Einar.

Jobben som prosjektleder starter i det øyeblikket man velger å kjøpe en eiendom og helt til garantitiden utløper fem år etter ferdigstillelse.

– Hele prosessen tar normalt tre til åtte år, avhengig av størrelsen på prosjektet. Vi må utvikle eiendommene gjennom en reguleringsprosess på to til fem år, ha kontakt med naboer, politikere og administrasjonen i kommunen der vi skal bygge. Deretter kommer prosessene med byggesøknad og lansering av prosjektet i markedet før selve byggingen starter, sier han.

I løpet av den tiden er det rundt 10-18 ulike rådgivende ingeniører inne i prosjektet. Som prosjektleder er det da veldig viktig å skjønne hva som er viktig i de ulike fasene av prosjektet.

Konnerudparken 12. juni
Bygging av Konnerudparken. Bilde fra 12. juni 2023.

Skaper nye møteplasser

Einar bor selv i Drammen og følger utviklingen i byen tett. Hver tirsdag finner du han på Picasso der han spiller kort med en gjeng. Det har han gjort siden 1989. Han synes det er gøy å gå på jobb hver eneste dag. Ingen dager er like, og som eiendomsutvikler vet man aldri helt hvordan en dag vil se ut når man kommer på jobb.

– Samtidig er en veldig spennende del av jobben å forstå hva som er en god eller dårlig bolig å bo i, både inne i boligen og utenfor. På Konnerud bygger vi jo ikke bare boliger, men vi bygger også en helt ny infrastruktur inn til Konnerudparken, og lager et torg som vil skape nye møteplasser for hele bydelen, sier han.  

Store deler av det nye torget skal stå ferdig høsten 2024. I byggene rundt blir det  butikk, servicetilbud og servering på bakkeplan som vender ut mot torget. Målet er at det nye torget skal bli et godt tilskudd til Konnerud.

– Vi jobber hardt for å få til et serveringssted med uteservering i det mest sentrale bygget. Dette er den mest solfylte plassen på torget, og blir et nytt sted å møtes på Konnerud, sier han.

Godt samarbeid

Nå har Profier og DKEU samarbeidet i snart fire år. Det samarbeidet synes Einar at har fungert svært bra.

– Jeg oppfatter DKEU er veldig profesjonelle både som eier og ressurs i utviklingen av prosjektet, det unnlater jeg ikke å si i mange sammenhenger. Sammen har vi klart å skape et veldig godt prosjekt, sier Einar, og legger til:

– Hvis jeg skal snakke som en innbygger i Drammen, så er det veldig betryggende at kommunen har DKEU som utvikler verdien på kommunens eiendommer, og som på den måten skaper verdier for både kommunen og oss som bor her.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt hvis du ønsker å få relevante artikler om Eidra, prosjektene våre og bransjen i innboksen din.

Det er ingen som liker spam, det gjør ikke vi heller. Vi vil kun sende e-post som er relevant til vårt nyhetsbrev og du kan når som helst melde deg av.