Arne Fosen, ny direktør på Drammen havn

Ny direktør på havna

Arne Fosen startet nylig som direktør på Drammen havn. Der har han fått en start som innebærer arbeid med store prosesser rundt utvikling av havna og Holmen.

1. juni fikk Drammen havn sin første nye direktør på mange år, fordi tidligere havnedirektør Einar Olsen gikk av med pensjon. Inn kom tidligere konserndirektør i VY, Arne Fosen. Han er sivilingeniør, og har i hele sin karriere jobbet med transport og samferdsel. Sist som konserndirektør for persontog i VY.

– Jeg har gått fra en stor organisasjon, til en mindre og mye mer oversiktlig organisasjon. Her får jeg være tett på store og små oppgaver og har et bredt spekter av ting som skal løses og jobbes med i hverdagen, sier Fosen.

Drammen havn skal på sikt flytte hele organisasjonen til Holmen, men per i dag leier fortsatt administrasjonen kontorlokaler i Hans Kiærsgate 1A på Tangenkaia.

Mer areal å leie ut

Fosen trives godt i jobben så langt. Han har møtt mange av samarbeidspartnerne til havna, og har blitt godt tatt imot av kollegaene. Akkurat nå er det mye jobb rundt utvikling av eiendommene på Holmen.

– Gjennom jobben som gjøres med eiendommene på Holmen nå, vil vi få mer areal å leie ut til bedrifter som ønsker å være i nærheten av havna. Det kan være bilimportører eller andre lokale eller regionale aktører, sier han.

Bilimport er størst i omfang og volum når det gjelder varer som importeres via Drammen havn. I fjor kom det inn 118.000 biler her.

– Vi jobber også nå med en utvidelse av kaia som er ytterst, lengst øst, på Holmen. Bilskipene skal flyttes dit når den nye kaia er ferdig og deretter skal vi fylle igjen bukta hvor bilskipene ligger i dag, forteller Fosen.

Sjelden mulighet

Tidligere har han jobbet som leder for Cargonet, som er godstrafikkselskapet i VY-gruppen. Gjennom den jobben tar han med seg erfaringer som kommer godt med i videreutviklingen av havna.

– Jeg var i Drammen flere ganger da jeg jobbet i Cargonet og har sett hvor viktig knutepunkt havna er. Det er brukt lang tid på å bygge opp det knutepunktet til det det er i dag, og jeg gleder meg til å bruke kunnskapen min til å bidra med bygge videre på det grunnlaget som er lagt, sier han, og legger til:

– Havna i Drammen har en sjelden mulighet med koblingen tog og sjø. Det er spennende for mange som sender varer til og fra Norge. Allerede i desember får vi flere togavganger Bergen og Trondheim, og vi har tro på at dette kan tiltrekke enda flere til å velge sjøveien.

I tillegg til prosessene på Holmen, er endringer i organisasjonen av havna i gang. For et drøyt år siden fikk de nytt styre som kun består av representanter fra næringslivet. De holder også på med en omorganisering som skal gjøre havna til et AS.

LES OGSÅ: Los & Co stortrives i Skur 2

Havna blir brikke i puslespillet

54-åringen pendler per i dag fra Oslo til Drammen, men bor egentlig på Jar i Bærum hvor han for tiden bygger nytt hus. Selv om han ikke er fra Drammen, har han fått med seg transformasjonen byen har hatt de siste årene. Når havna etter hvert flytter fra Tangenkaia til Holmen, får de plass på første rad til utviklingen av Tangenkaia og Fjordbyen.

– Det blir veldig spennende å følge utviklingen til de to nye bydelene. Samtidig kan havna være en brikke i puslespillet videre. Den jobben som gjøres med å konsentrere havna til Holmen nå, kan være med på å skape et grønt belte både i Fjordbyen og på Tangenkaia. Vi er også opptatt av å ha et godt forhold til naboene våre og har tro på at det blir fint å klare å kombinere næringsvirksomheten på havna, med at Fjordbyen og Tangenkaia blir fine steder å bo og oppholde seg, sier Fosen.

LES OGSÅ: Ledig kontor i Tollboden

Meld deg på nyhetsbrevet vårt hvis du ønsker å få relevante artikler om Eidra, prosjektene våre og bransjen i innboksen din.

Det er ingen som liker spam, det gjør ikke vi heller. Vi vil kun sende e-post som er relevant til vårt nyhetsbrev og du kan når som helst melde deg av.