Høyt miljøfokus på nytt bilanlegg
Bilanlegget som bygges i Kobbervik Næringspark i disse dager vil både bli BREEAM-sertifisert og få energiklasse A.
Flisfyring, vegg i massivtre, solceller og bikuber. Det er noen sentrale stikkord for det nye bilanlegget som bygges på Kobbervik Næringspark. Mange grep er gjort for at bygget skal få sertifiseringen BREEM In-Use, Excellent og bli et energiklasse A-bygg.
– Det blir sannsynligvis det første bygget i energiklasse A med flisfyr. Det mest vanlige er at det brukes varmepumpe, sier Morten Hotvedt, administrerende direktør i Eneo Eiendom.
Eneo Eiendom og Eidra eier 50 prosent av eiendommen hver.
Får brukt mer av tømmeret
Flisfyren deles med nabobygget, der Hitachi Energy holder til. Den skal i gang allerede denne vinteren for å varme opp bygget til bilanlegget mens arbeidet pågår innvendig. Flis til fyren kjøpes inn av en lokal bonde.
– Bonden bruker bare 20 prosent av en trestokk til materialbruk. På denne måten får bonden brukt mer av tømmeret, og vi får en miljøvennlig måte å varme opp bygget på. Elektrisitet er mangelvare, så det er både fint og nødvendig at vi finner andre måter å varme opp på, sier Bjørn Holm, administrerende direktør i Eidra.
Alt byggavfall i tre vil kappes opp og brukes til oppvarmingen.
Det blir også flere tusen kvadratmeter solceller, både på fasade og tak. Disse solcellene skal produsere ca. 540.000 kw/h i året.
BREEAM In-Use
De fleste næringsbygg blir i dag BREEAM-NOR-sertifisert. En annen del av BREEAM-sertifiseringen heter BREEAM In-Use International, og det er i denne kategorien bilanlegget i Kobbervik Næringspark vil være. I stedet for å fokusere på design og byggeprosessen som BREEAM-NOR gjør, fokuserer BREEAM In-Use på bygningens drift.
Det er tre hoveddeler i BREEAM In-Use:
- Byggets ytelse: Dette vurderer bygningens innebygde egenskaper og hvordan den oppfører seg miljømessig. Det tar for seg elementer som energi, vann, materialer, etc.
- Eiendomsdrift: Dette vurderer hvordan bygningen blir administrert og driftet fra et miljøperspektiv. Det ser på ting som avfallshåndtering, transport, forurensning og mer.
- Leietakers atferd: Dette ser på hvordan de som bruker bygningen (leietakere eller eiere) håndterer deres spesifikke plass i bygningen fra et miljøperspektiv.
Målet med BREEAM In-Use er å gi en strukturert metode for kontinuerlig forbedring, slik at bygninger kan redusere sitt miljøavtrykk over tid.
I likhet med BREAAM-NOR, gir BREEAM In-Use rangering fra «pass» til «outstanding», basert på en samlet poengsum. Målet er at bygget på Kobbervik Næringspark blir rangert som «Excellent».
Ikke jomfruelig natur
En av grunnene til at tomta egner seg godt for en aktør som selger biler, er nærheten til Drammen havn. Det gjør at kostnader og energiforbruket som går med til transport av bilene fra havna til bilanlegget blir lavere.
Samtidig er det en miljømessig faktor at dette er en tomt som har vært brukt tidligere.
– Tidligere var det steinbrudd på denne tomta. Det er dermed ikke jomfruelig natur vi bygger på, men en tomt som har stått ubrukt en stund og som vi kjøpte av kommunen for å skape nye verdier på, sier Bjørn.
Det legges også til rette for at bygget kan passe til mange andre typer leietakere, dersom nåværende leietaker om noen år bestemmer seg for å flytte ut.
Bikuber og massivtre
Ettersom det tidligere har vært steinbrudd på tomta i 70 år, vil det ta tid å få tilbake det biologiske mangfoldet som var her tidligere. For å bidra til at såret i naturen skal gro raskere, blir det plantet trær og busker i skråningen bak bilanlegget. Det blir også satt opp bikuber med plass til 150.000 bier.
En av veggene inne i anlegget blir i massivtre fra den lokale leverandøren Splitkon. Det er svært gunstig med tanke på CO2-utslippene.
– Tre lagrer CO2 i 100 år, og når bygget en gang i fremtiden skal rives, kan treet kvernes opp og brukes på nytt, sier Morten.
En vegg i tre gjør at akustikken og innemiljøet blir bedre. Ved å bruke denne norskproduserte veggen inne i bilanlegget får man også en fin variasjon i materialer.
Hvis alt går etter planen, skal leietakeren få nøklene i starten av Q2 2024.
LES OGSÅ: Hva betyr det å bygge miljøvennlig?