Bjørn Vidar og Petter i Italmarin

Folk fra hele landet kjøper båt hos Italmarin på Tangenkaia

I mange år har Italmarin solgt båter fra Skur 7 på Tangenkaia. Hele tiden har de holdt til på den siden av bygget som vender mot Haandbryggeriet, men i 2023 flyttet de til motsatt side. 

Bjørn Vidar Lund og Petter Nystrøm ble kompanjonger i Italmarin i 2007. Interessen for båt står sterkt hos begge to. Bjørn Vidar jobbet med kjøp og salg av båter også før Italmarin ble startet. 

– Jeg har vært interessert i båter siden jeg var fire år, da jeg og familiehunden vår tøffet rundt på vannet hele sommeren. Jeg drev for meg selv i mange år, og kom i kontakt med Petter da han kjøpte båt av meg. Etter hvert bestemte vi oss for å etablere et firma sammen, sier han. 

De trives godt med å ha butikken på Tangenkaia. Her har de Drammensfjorden rett ved siden av og har lokaler som er pusset opp og tilpasset det de har behov for. 

Har endret driften flere ganger

Det er ingen dans på roser å drive for seg selv, og de har jobbet veldig mye opp gjennom årene. Nå har de nedjustert antall båter de har ambisjoner om å selge, for å ha mulighet til å ta seg litt mer fri. Samtidig er det store fordeler ved å være sin egen sjef. Det har gjort at det er kort vei til å beslutningene om å endre driften når det har vært nødvendig. 

– Tidligere solgte vi nye, store båter fra 30 fot og oppover. Vi kunne nærmest sitte med en bestillingsliste fra leverandøren og bestille x antall av hver uten å tenke oss så mye om fordi vi visste vi ville få solgt. Etter finanskrisen endret det seg, og markedet for de dyre båtene ble mindre, forteller Petter. 

Da begynte de å importere brukte båter for å selge dem videre. De reiste Europa rundt og kjøpte opp båter som deretter ble fraktet til Skur 7 og solgt videre. Men så ble euroen veldig dyr, og de måtte legge om driften på nytt for å overleve. 

– Den dyre euroen gjorde at vi så oss nødt til å kjøpe brukte båter i Norge for å selge videre i stedet, og det er grunnlaget for slik vi driver i dag. Nå jobber vi i stor grad som meglere, der folk som ønsker å selge båtene sine kommer til oss for å få hjelp til det. Når båten er solgt tar vi prosenter av salget som provisjon, sier Petter. 

LES OGSÅ: Skur 7 arena for fremtidens medieproduksjon

Innvendig brygge

De tar også båter i innbytte. En stor del av jobben handler om å sørge for at båtene blir endret etter den nye eierens ønske. 

– Det kan være alt fra store ombygginger til å sy en ny kalesje. Vi syr veldig mange kalesjer og gjør det på mange måter bedre enn fabrikken klarer å gjøre det, sier Bjørn Vidar. 

Det er to andre som er fast ansatt sammen med Bjørn Vidar og Petter, i tillegg til at de leier inn tjenester fra faste samarbeidspartnere til eksempelvis å sy kalesjer og å polere båtene. 

På de 1000 kvadratmeterne de leier i Skur 7 har de plass til ca. 10-12 båter, avhengig av størrelse. I løpet av et år selger de ca. 20-25 båter. 

– For å få vist frem båtene på en god måte har vi bygget en innvendig brygge som gjør at man kan gå opp på brygga og rett inn i båten man vil se på, sier Petter. 

Italmarin er godt kjent for båtfolk i hele Norge, og de har kunder fra hele landet som kommer til dem når de skal kjøpe eller selge båt. 

Inngang Italmarin Skur 7
Inngangen til butikken til Italmarin ligger langs langsiden på Skur 7.

Høysesong fra mars til juni

Høysesongen til Italmarin er fra påsketider og ut juni. Dersom det er sen påske, vil folk gjerne ha båten klar til påske. I juli stenger de for å ta ferie. 

– I august så merker vi at det er mange som har bestemt seg for å selge båten eller at de ønsker en ny båt, så da begynner det å røre seg igjen. Utover høsten kommer mange innom for å kikke og ofte bruker de tid på å bestemme seg. I januar begynner gjerne salgene for fullt igjen, sier Petter. 

En av de store fordelene med å kjøpe båt fra Italmarin, er at de hjelper til med alt av papirer som trengs, som skipspapirer, og registrering. De kan også bistå med finansiering dersom det er behov for det.

LES OGSÅ: Los & Co Drammen stortrives i Skur 2

Meld deg på nyhetsbrevet vårt hvis du ønsker å få relevante artikler om Eidra, prosjektene våre og bransjen i innboksen din.

Please wait...

Takk for at du meldte deg på nyhetsbrevet vårt

Ved å melde meg på nyhetsbrevet godtar jeg vilkår som er oppgitt på siden om Personvern og bruk av cookies