Joachim Hovestøl, prosjektsjef i Bane NOR Eiendom

– Eiendomsutviklere har langt flere fokusområder nå enn tidligere

Joachim Hovestøl i Bane NOR Eiendom mener eiendomsutviklere må jobbe mer med samfunnsansvar nå enn før.

Foto: Gry Traaen, Bane NOR Eiendom

Bane NOR Eiendom skal sammen med oss i Eidra transformere Tangenkaia fra havneområde til et område med bolig og næring. Prosjektsjef for Bane NOR Eiendom i dette prosjektet er Joachim Hovestøl. 

– Tangenkaia er viktig for mange, og det er mye industrihistorie der som er en del av røttene til området og som vi jobber for å integrere i den fremtidige bydelen. Eksempelvis flere av de eldre byggene som Tollboden og Henrik-krana på Krankaia, sier Joachim. 

Tangenkaia er et godt eksempel på hvordan han mener eiendomsutviklere må jobbe med samfunnsansvar – spesielt når hele bydeler skal utvikles. Det er en transformasjon som skal pågå over flere år. Nye beboere skal ha et liv der før og etter jobb, og flere vil kunne ha arbeidsplassen sin der. Det gjelder både før, underveis i og etter byggeperioden. Det må derfor oppfattes som en levende bydel i hele transformasjonstiden, og ikke som en byggeplass.

– Vi må sørge for at det blir gode byrom som kan brukes av folk i alle aldre, og at det skapes gode steder for folk å oppholde seg på. Dette jobber vi tett med kommunen for å få til. I tillegg skal folk komme seg til og fra området, kanskje trille en tur med barnevogn eller sykle gjennom området, slik at det må være lagt opp til alle disse ulike bruksmønstrene på en god måte, sier han. 

Prosjektsjef for flere ulike prosjekter

Etter å ha bodd i Oslo i mange år, flyttet Joachim og familien til Lier for 2,5 år siden. Dialekten avslører derimot at han har vokst opp lenger sør – nærmere bestemt i Søgne. 

– Vi trives godt her i Lier, med kort vei til naturen og til det meste annet man trenger. I tillegg har vi hytte på Geilo der vi ofte er i helgene, sier Joachim. 

Utdannelsen som bygningsingeniør tok han i Tyskland og Norge. 

Joachim startet hos Bane NOR Eiendom i januar 2023, men er langt fra fersk i bransjen. Han har jobbet med ulike ting i bransjen siden 2004, og nå er han prosjektsjef for en rekke av Bane NOR Eiendom sine prosjekter i Drammen og et prosjekt i Asker. 

– Eiendomsutvikling har flere ulike faser, så de ulike prosjektene befinner seg på litt ulike stadier. Det er mange ting man skal holde orden på og sette seg inn i, samtidig som det er viktig å bygge et godt kontaktnett både blant administrasjonen, leverandører og politikere. I tillegg må man bli kjent med sjelen og hva som opptar folk rundt samfunnsutvikling i alle kommunene man jobber i, sier han. 

Bane NOR Eiendom jobber i stor grad med knutepunktutvikling. Da er det ofte slik at det er gamle bygg som brukes på nytt, og det skapes arbeidsplasser og boliger i umiddelbar nærhet til et kollektivknutepunkt. De bygger sjelden på tomter som ikke har vært brukt til jernbaneformål eller som har vært ubebygd fra før, men tar ofte gamle bygg i bruk på nye måter. De restaureres og åpner opp for nye næringer. 

– Det er jo en del av det samme som gjøres på Tangenkaia i samarbeid med Eidra også. For eksempel med Skur 7, som nå pusses opp til å bli en arena for medieproduksjon, sier han.

LES OGSÅ: Kristin leder ombyggingen av Skur 7

Områdemodning

På Tangenkaia er områdemodning det viktigste utbyggerne skal holde på med de neste årene. Enkelt sagt vil det si at de jobber for å skape identitet til området gjennom ulike aktiviteter. På den måten begynner folk å bli kjent med, og bruke, området allerede før byggingen starter.  

Det er «Garasjen» som er i sentrum for mange aktiviteter på Tangenkaia. Når «Garasjen» er åpen, kan man stikke innom for å se planene for området, komme med innspill og ta en kaffekopp. Det er disse tingene som er med å gi området merverdi, og som er blant det Joachim synes det er aller mest spennende å jobbe med.

– Å jobbe som eiendomsutvikler er en spennende hverdag, med stadig nye problemstillinger som dukker opp og som må løses. Parallelt har man mange deadlines som er viktige for å holde for å skape fremdrift i prosjektene. Det er også tusenvis av riktige beslutninger som må tas for at prosjektene skal lykkes, og som blir gode prosjekter slik at folk ønsker å bruke området som står klart, enten det er byrommene, boligene eller arbeidsplassene, sier Joachim, og legger til: 

– Det kan være din stamcafé på hjørnet som er plassert slik at ettermiddagssola treffer når du er på vei hjem fra jobb, en boligkvalitet og variert boligutvalg som gjør at alle aldre velger å bosette seg der, eller de nye, moderne arbeidsplassene som gjør at folk velger å jobbe i Drammen fremfor å pendle til Oslo.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt hvis du ønsker å få relevante artikler om Eidra, prosjektene våre og bransjen i innboksen din.

Det er ingen som liker spam, det gjør ikke vi heller. Vi vil kun sende e-post som er relevant til vårt nyhetsbrev og du kan når som helst melde deg av.